Şifalı Bitkiler | Bitki ve Bitkiler Alemi | Alternatif Tıp
SITEMIZDE PAYLASIMDAN BULUNABILMEK ICIN LUTFEN KAYIT OLUN Smile

Join the forum, it's quick and easy

Şifalı Bitkiler | Bitki ve Bitkiler Alemi | Alternatif Tıp
SITEMIZDE PAYLASIMDAN BULUNABILMEK ICIN LUTFEN KAYIT OLUN Smile
Şifalı Bitkiler | Bitki ve Bitkiler Alemi | Alternatif Tıp
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

Facebook sayfa
En son konular
» kış çayı
"KARABİBER" EmptyC.tesi Ara. 18, 2010 5:30 pm tarafından Admin

» Mide ağrılarının en başlıca sebebi stres
"KARABİBER" EmptySalı Kas. 30, 2010 9:55 pm tarafından Admin

» Sinüzit için bitkisel tedavi nasıl yapılmalıdır?
"KARABİBER" EmptySalı Kas. 30, 2010 9:24 pm tarafından Admin

» tanışma
"KARABİBER" EmptyCuma Ekim 29, 2010 4:49 pm tarafından rayye

» "NAR"
"KARABİBER" EmptyCuma Ekim 29, 2010 8:31 am tarafından rayye

» 'Uyku Çorbası'. Bu nasıl mı olacak ? İşte formülü..
"KARABİBER" EmptyCuma Ekim 22, 2010 12:35 am tarafından Admin

» Şifalı Bitkiler (Göz Rahatsızlıkları İçin)
"KARABİBER" EmptyPerş. Ekim 21, 2010 10:40 pm tarafından Admin

» Bitkisel yolla göz altı morluklarından kurtulma bitkisel tedavi göz altı morlukları nasıl geçer
"KARABİBER" EmptyPerş. Ekim 21, 2010 8:05 pm tarafından Admin

»  KIŞ HASTALIKLARI KAPINIZI ÇALMADAN ÖNLEMİNİZİ ALIN
"KARABİBER" EmptyC.tesi Ekim 09, 2010 12:10 am tarafından Admin

Anket

"KARABİBER"

Aşağa gitmek

"KARABİBER" Empty "KARABİBER"

Mesaj tarafından Admin Paz Mart 22, 2009 10:25 pm

KARABİBER










Latince ismi : Piper nigrum


"KARABİBER" Karabiber_o
Bilimsel sınıflandırma
<table class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%" cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98>
Âlem</TD>
<td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">
Plantae</TD></TR>
<tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98>
Şube</TD>
<td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">
Magnoliophyta</TD></TR>
<tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98>
Sınıf</TD>
<td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">
Magnoliopsida</TD></TR>
<tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98>
Takım</TD>
<td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">
Piperales</TD></TR>
<tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98>
Familya</TD>
<td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">
Piperaceae</TD></TR>
<tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98>
Cins</TD>
<td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">
Piper</TD></TR>
<tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98>
Tür</TD>
<td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt">
Piper nigrum
Linnaeu
</TD></TR></TABLE>
Familyası

Piperaceae
İlmi Adı

Piper nigrum
Fransızca

Poivre
İngilizce

Black Pepper
Almanca

Pfeffer
Kullanılan Kısmı

Meyvesi
Yetiştiği Yer

Hindistan, Malezya, Asya, Hindiçini, Endonezya
Toplama Zamanı

Aralık - Ocak, Temmuz - Ağustos
Özelliği

İştah açıcı, uyarıcı; sindirimi kolaylaştırır. Zayıf böbreklere, basura, mesaneye ve hassas midelere zararlıdır.
Sağlık Açısından

Sağlam midelere: Pankreasın üsaresini çoğaltarak karbohidratların ve yağların sindirimini kolaylaştırır. Ateş düşürür, öksürüğü yumuşatır.
Kullanılışı

Sindirimi kolaylaştırmak için karabiberi nane ve tarçınla yapılan bir sosla almalı. Ağızda tane olarak çiğnendiğinde tükürük miktarını çoğaltır. Dr. Bouchardat'a göre karabiber anemiklerin aperitifidir. 1/2-2 gr. kadar karabiber her gün alındığında iyi bir afrodizyak yerine geçer.
Mutfakta Kullanılışı

Yağlı etlerde, şarküteride; soslara, salataya, her tür tuzlu ve yavan yiyeceğe çeşni ve tat vermesi için serpiştirilir.
Estetik Açıdan

Yeri yoktur.
Ek Bilgi

Beyaz biber: Karabiber ve beyaz biber aynı ağacın meyveleridir. Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır. Beyaz biber ise, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır. Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır. Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir.

Hindistan'ın umman körfezine bakan Batı kıyılarındaki ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı, çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı, üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur. Küçücük topçuklar halindeki meyveleri toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir. Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir. Eski Yunan ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak toplanırdı.

Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir. Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir.


Özellikle pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar. İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder. Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller. İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler.


Kansızlığı gideren, sinirleri güçlendiren, bol idrar söktüren karabiber, kadında olsun, erkekte olsun cinsel isteği artırır.




NASIL KULLANILIR Karabiber çok ince toz haline getirilerek yemeklere serpilir. Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır. Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir. Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 172
Kayıt tarihi : 19/03/09

https://bitkialemi.forum.st

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz