"KARABİBER"
1 sayfadaki 1 sayfası
"KARABİBER"
KARABİBER
Latince ismi : Piper nigrum
Hindistan'ın umman körfezine bakan Batı kıyılarındaki ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı, çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı, üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur. Küçücük topçuklar halindeki meyveleri toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir. Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir. Eski Yunan ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak toplanırdı.
Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir. Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir.
Özellikle pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar. İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder. Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller. İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler.
Kansızlığı gideren, sinirleri güçlendiren, bol idrar söktüren karabiber, kadında olsun, erkekte olsun cinsel isteği artırır.
NASIL KULLANILIR Karabiber çok ince toz haline getirilerek yemeklere serpilir. Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır. Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir. Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.
Latince ismi : Piper nigrum
Bilimsel sınıflandırma |
<table class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%" cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98> Âlem</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt"> Plantae</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98> Şube</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt"> Magnoliophyta</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98> Sınıf</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt"> Magnoliopsida</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98> Takım</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt"> Piperales</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98> Familya</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt"> Piperaceae</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98> Cins</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt"> Piper</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; WIDTH: 73.5pt; PADDING-TOP: 0.75pt" vAlign=top width=98> Tür</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt"> Piper nigrum Linnaeu</TD></TR></TABLE> |
Familyası | Piperaceae |
İlmi Adı | Piper nigrum |
Fransızca | Poivre |
İngilizce | Black Pepper |
Almanca | Pfeffer |
Kullanılan Kısmı | Meyvesi |
Yetiştiği Yer | Hindistan, Malezya, Asya, Hindiçini, Endonezya |
Toplama Zamanı | Aralık - Ocak, Temmuz - Ağustos |
Özelliği | İştah açıcı, uyarıcı; sindirimi kolaylaştırır. Zayıf böbreklere, basura, mesaneye ve hassas midelere zararlıdır. |
Sağlık Açısından | Sağlam midelere: Pankreasın üsaresini çoğaltarak karbohidratların ve yağların sindirimini kolaylaştırır. Ateş düşürür, öksürüğü yumuşatır. |
Kullanılışı | Sindirimi kolaylaştırmak için karabiberi nane ve tarçınla yapılan bir sosla almalı. Ağızda tane olarak çiğnendiğinde tükürük miktarını çoğaltır. Dr. Bouchardat'a göre karabiber anemiklerin aperitifidir. 1/2-2 gr. kadar karabiber her gün alındığında iyi bir afrodizyak yerine geçer. |
Mutfakta Kullanılışı | Yağlı etlerde, şarküteride; soslara, salataya, her tür tuzlu ve yavan yiyeceğe çeşni ve tat vermesi için serpiştirilir. |
Estetik Açıdan | Yeri yoktur. |
Ek Bilgi | Beyaz biber: Karabiber ve beyaz biber aynı ağacın meyveleridir. Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır. Beyaz biber ise, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır. Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır. Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir. |
Hindistan'ın umman körfezine bakan Batı kıyılarındaki ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı, çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı, üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur. Küçücük topçuklar halindeki meyveleri toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir. Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir. Eski Yunan ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak toplanırdı.
Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir. Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir.
Özellikle pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar. İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder. Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller. İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler.
Kansızlığı gideren, sinirleri güçlendiren, bol idrar söktüren karabiber, kadında olsun, erkekte olsun cinsel isteği artırır.
NASIL KULLANILIR Karabiber çok ince toz haline getirilerek yemeklere serpilir. Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır. Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir. Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.
Similar topics
» "ibrahim saraçoğlu Kilo almak isteyen bayanlar için kür "
» "Adet dönemi sancıları için kiraz sapı suyu"
» "İbrahim saraçoğlu el ve ayak mantarı için civanperçemi kürü "
» "İbrahim Saraçoğlu ayak mantarı için aynısafa kürü "
» "Bağırsak gazı ve şişkinlik için limon suyu"
» "Adet dönemi sancıları için kiraz sapı suyu"
» "İbrahim saraçoğlu el ve ayak mantarı için civanperçemi kürü "
» "İbrahim Saraçoğlu ayak mantarı için aynısafa kürü "
» "Bağırsak gazı ve şişkinlik için limon suyu"
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Ara. 18, 2010 5:30 pm tarafından Admin
» Mide ağrılarının en başlıca sebebi stres
Salı Kas. 30, 2010 9:55 pm tarafından Admin
» Sinüzit için bitkisel tedavi nasıl yapılmalıdır?
Salı Kas. 30, 2010 9:24 pm tarafından Admin
» tanışma
Cuma Ekim 29, 2010 4:49 pm tarafından rayye
» "NAR"
Cuma Ekim 29, 2010 8:31 am tarafından rayye
» 'Uyku Çorbası'. Bu nasıl mı olacak ? İşte formülü..
Cuma Ekim 22, 2010 12:35 am tarafından Admin
» Şifalı Bitkiler (Göz Rahatsızlıkları İçin)
Perş. Ekim 21, 2010 10:40 pm tarafından Admin
» Bitkisel yolla göz altı morluklarından kurtulma bitkisel tedavi göz altı morlukları nasıl geçer
Perş. Ekim 21, 2010 8:05 pm tarafından Admin
» KIŞ HASTALIKLARI KAPINIZI ÇALMADAN ÖNLEMİNİZİ ALIN
C.tesi Ekim 09, 2010 12:10 am tarafından Admin