"KARANFİL"
1 sayfadaki 1 sayfası
"KARANFİL"
KARANFİL | |
Latince ismi : Caryophyllus aromaticum | |
<table class=MsoNormalTable style="BACKGROUND: white; MARGIN-LEFT: 12pt; WIDTH: 150pt; BORDER-COLLAPSE: collapse" cellSpacing=0 cellPadding=0 width=200 border=1><tr><td style="PADDING-RIGHT: 0cm; PADDING-LEFT: 0cm; BACKGROUND: lightblue; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-TOP: 0cm"> Bilimsel sınıflandırma </TD></TR><tr><td style="PADDING-RIGHT: 0cm; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-TOP: 0cm"> <table class=MsoNormalTable style="BACKGROUND: white" cellPadding=0 border=0><tr><td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Alem:</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Plantae</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Şube:</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Magnoliophyta</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Sınıf:</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Magnoliopsida</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Takım:</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Myrtales</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Familya:</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Myrtaceae</TD></TR> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> Cins:</TD> <td style="PADDING-RIGHT: 1.5pt; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; PADDING-TOP: 1.5pt" vAlign=top> ''''Syzygium''''</TD></TR></TABLE> <tr><td style="PADDING-RIGHT: 0cm; PADDING-LEFT: 0cm; BACKGROUND: lightblue; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-TOP: 0cm"> Binominal adı </TD></TR></TABLE> | |
Büyük boy görmek için resme tıklayınız | |
Bilimsel Adı Syzygium aromaticum Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler. Karanfil baharatı (kuru) İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır ve 10 m uzunluğa erişebilir. Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı (Syzygium aromaticum) ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir. Tarih Milattan Önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi her ziyaretçilerine ağız kokuları için Karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılar`da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus'un, "Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor" sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzyıl İngiltere'sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. 15. yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa'da yeniden tanındı. Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştiler.Amsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır. Kalite Yüzdürme testi karanfilin kalitesini öğrenmek için kolay bir yoldur. Kaliteli karanfil suya atılınca ya dibe iner ya da suda dikey şekilde asılı kalır. Adi karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer. Kullanımı Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularakta kullanılabilir.
<table class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%; BORDER-TOP-STYLE: none; BORDER-RIGHT-STYLE: none; BORDER-LEFT-STYLE: none; BORDER-COLLAPSE: collapse; BORDER-BOTTOM-STYLE: none" borderColor=#ffffff cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" align=left bgColor=#ffffff border=1><tr style="HEIGHT: 9.75pt"><td style="BORDER-RIGHT: 1pt inset; PADDING-RIGHT: 3pt; BORDER-TOP: 1pt inset; PADDING-LEFT: 3pt; BACKGROUND: #ffffff; PADDING-BOTTOM: 3pt; BORDER-LEFT: 1pt inset; WIDTH: 24%; PADDING-TOP: 3pt; BORDER-BOTTOM: 1pt inset; HEIGHT: 9pt" vAlign=top width="24%"> Karanfil ağacı</TD> <td style="BORDER-RIGHT: 1pt inset; PADDING-RIGHT: 3pt; BORDER-TOP: 1pt inset; PADDING-LEFT: 3pt; BACKGROUND: #ffffff; PADDING-BOTTOM: 3pt; BORDER-LEFT: medium none; WIDTH: 76%; PADDING-TOP: 3pt; BORDER-BOTTOM: 1pt inset; HEIGHT: 9pt" vAlign=top width="76%">( caryophyllus aromaticus ) :Mersingiller familyasından anayurdu Molük adaları olan ve birçok tropik ülkelerde ve başlıca Zengibar, Filipinler ve Hindistan'da yetiştirilen, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Çiçeğinin tomurcuklarına karanfil denir. Baharat olarak kullanılır. Çiçeklerinden elde edilen karanfilyağının içeriğinde hidrokarbür, euganol, salisilik asit ve karyofilin vardır. Güzel kokuludur. Tadı acıdır. Baharat olarak kullanılır. Kullanıldığı yerler: Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar. İshali keser. Bedeni ve zihni yorgunlukları giderir. Cinsel arzuları kamçılar. Doğumu kolaylaştırır. Karanfil esansı diş macunlarında kullanılır. </TD></TR> <tr style="HEIGHT: 9.75pt"><td style="BORDER-RIGHT: 1pt inset; PADDING-RIGHT: 3pt; BORDER-TOP: medium none; PADDING-LEFT: 3pt; BACKGROUND: #ffffff; PADDING-BOTTOM: 3pt; BORDER-LEFT: 1pt inset; WIDTH: 24%; PADDING-TOP: 3pt; BORDER-BOTTOM: 1pt inset; HEIGHT: 9pt" vAlign=top width="24%"> Karanfil çiçeği</TD> <td style="BORDER-RIGHT: 1pt inset; PADDING-RIGHT: 3pt; BORDER-TOP: medium none; PADDING-LEFT: 3pt; BACKGROUND: #ffffff; PADDING-BOTTOM: 3pt; BORDER-LEFT: medium none; WIDTH: 76%; PADDING-TOP: 3pt; BORDER-BOTTOM: 1pt inset; HEIGHT: 9pt" vAlign=top width="76%">( dianthus caryophyllu ) :İki çenekliler sınıfının, karanfilgiller familyasından; karşılıklı ensiz sivri yapraklı, düğüm düğüm ince saplı, 300 kadar çeşidi bulunan, otsu bir süs bitkisidir. Yaprakları pembe, beyaz veya kırmızıdır. Ençok tanınan türü çiçek karanfili'dir. Çok hoş kokuludur. Yapraklarından şurup yapılır. Kullanıldığı yerler: Ateş düşürür, terletir. İştah açar. Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir. Dağ karanfilinin çiçekleri balla karıştırılıp yenirse, iktidarsızlığı giderir. </TD></TR> <tr style="HEIGHT: 9.75pt"><td style="BORDER-RIGHT: 1pt inset; PADDING-RIGHT: 3pt; BORDER-TOP: medium none; PADDING-LEFT: 3pt; BACKGROUND: #ffffff; PADDING-BOTTOM: 3pt; BORDER-LEFT: 1pt inset; WIDTH: 24%; PADDING-TOP: 3pt; BORDER-BOTTOM: 1pt inset; HEIGHT: 9pt" vAlign=top width="24%"> Karanfil kökü</TD> <td style="BORDER-RIGHT: 1pt inset; PADDING-RIGHT: 3pt; BORDER-TOP: medium none; PADDING-LEFT: 3pt; BACKGROUND: #ffffff; PADDING-BOTTOM: 3pt; BORDER-LEFT: medium none; WIDTH: 76%; PADDING-TOP: 3pt; BORDER-BOTTOM: 1pt inset; HEIGHT: 9pt" vAlign=top width="76%">( geum urbanum ) :Gölgelik yerlerde yetişen sarı çiçekli bir çeşit bitkinin, karanfil kokulu köküdür. İlkbahar ve yaz aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde tanen vardır. Kullanıldığı yerler: Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser. İştah açar. Ağrıları dindirir. Sinirleri kuvvetlendirir. </TD></TR></TABLE> |
Similar topics
» "ibrahim saraçoğlu Kilo almak isteyen bayanlar için kür "
» "Adet dönemi sancıları için kiraz sapı suyu"
» "İbrahim saraçoğlu el ve ayak mantarı için civanperçemi kürü "
» "İbrahim Saraçoğlu ayak mantarı için aynısafa kürü "
» "Bağırsak gazı ve şişkinlik için limon suyu"
» "Adet dönemi sancıları için kiraz sapı suyu"
» "İbrahim saraçoğlu el ve ayak mantarı için civanperçemi kürü "
» "İbrahim Saraçoğlu ayak mantarı için aynısafa kürü "
» "Bağırsak gazı ve şişkinlik için limon suyu"
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C.tesi Ara. 18, 2010 5:30 pm tarafından Admin
» Mide ağrılarının en başlıca sebebi stres
Salı Kas. 30, 2010 9:55 pm tarafından Admin
» Sinüzit için bitkisel tedavi nasıl yapılmalıdır?
Salı Kas. 30, 2010 9:24 pm tarafından Admin
» tanışma
Cuma Ekim 29, 2010 4:49 pm tarafından rayye
» "NAR"
Cuma Ekim 29, 2010 8:31 am tarafından rayye
» 'Uyku Çorbası'. Bu nasıl mı olacak ? İşte formülü..
Cuma Ekim 22, 2010 12:35 am tarafından Admin
» Şifalı Bitkiler (Göz Rahatsızlıkları İçin)
Perş. Ekim 21, 2010 10:40 pm tarafından Admin
» Bitkisel yolla göz altı morluklarından kurtulma bitkisel tedavi göz altı morlukları nasıl geçer
Perş. Ekim 21, 2010 8:05 pm tarafından Admin
» KIŞ HASTALIKLARI KAPINIZI ÇALMADAN ÖNLEMİNİZİ ALIN
C.tesi Ekim 09, 2010 12:10 am tarafından Admin