Şifalı Bitkiler | Bitki ve Bitkiler Alemi | Alternatif Tıp
SITEMIZDE PAYLASIMDAN BULUNABILMEK ICIN LUTFEN KAYIT OLUN Smile

Join the forum, it's quick and easy

Şifalı Bitkiler | Bitki ve Bitkiler Alemi | Alternatif Tıp
SITEMIZDE PAYLASIMDAN BULUNABILMEK ICIN LUTFEN KAYIT OLUN Smile
Şifalı Bitkiler | Bitki ve Bitkiler Alemi | Alternatif Tıp
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

Facebook sayfa
En son konular
» kış çayı
"MAYDONOZ" EmptyC.tesi Ara. 18, 2010 5:30 pm tarafından Admin

» Mide ağrılarının en başlıca sebebi stres
"MAYDONOZ" EmptySalı Kas. 30, 2010 9:55 pm tarafından Admin

» Sinüzit için bitkisel tedavi nasıl yapılmalıdır?
"MAYDONOZ" EmptySalı Kas. 30, 2010 9:24 pm tarafından Admin

» tanışma
"MAYDONOZ" EmptyCuma Ekim 29, 2010 4:49 pm tarafından rayye

» "NAR"
"MAYDONOZ" EmptyCuma Ekim 29, 2010 8:31 am tarafından rayye

» 'Uyku Çorbası'. Bu nasıl mı olacak ? İşte formülü..
"MAYDONOZ" EmptyCuma Ekim 22, 2010 12:35 am tarafından Admin

» Şifalı Bitkiler (Göz Rahatsızlıkları İçin)
"MAYDONOZ" EmptyPerş. Ekim 21, 2010 10:40 pm tarafından Admin

» Bitkisel yolla göz altı morluklarından kurtulma bitkisel tedavi göz altı morlukları nasıl geçer
"MAYDONOZ" EmptyPerş. Ekim 21, 2010 8:05 pm tarafından Admin

»  KIŞ HASTALIKLARI KAPINIZI ÇALMADAN ÖNLEMİNİZİ ALIN
"MAYDONOZ" EmptyC.tesi Ekim 09, 2010 12:10 am tarafından Admin

Anket

"MAYDONOZ"

Aşağa gitmek

"MAYDONOZ" Empty "MAYDONOZ"

Mesaj tarafından Admin Paz Mart 22, 2009 10:56 pm

MAYDONOZ










Latince ismi : Petroselinum crispum
"MAYDONOZ" Maydonoz_oAkdeniz ülkesi bitkisi olan maydanoz kök ve yapraklarından yararlanmak amacıyla üretilir. Yeşil yaprakları yemeklerde ve mezelerde garnitür olarak kullanılırken köklerinin de bazı yemek ve çorbalarda kullanılabilmektedir.
Günümüzde üretimi yapılan maydanozlar başlıca 2 ayrı grupta yer almaktadır.

Petroselinum crispum (Mill.) var. Neapolitanum Danert : Yaprak maydanozu olup yaprakları parçalı büyük ve küçük, kıvırcık ve düz, ince ve geniş olan formları vardır. Kökleri ince yapılıdır. İki ana grubu vardır.

Düz yapraklı maydanozlar : Ülkemizde yetiştirilen gruptur.
Kıvırcık yapraklı maydanozlar : Yaprakları çok kıvırcıktır.

Petroselinum crispum (Mill.) var. Tubesorum Crow. : Kök maydanozu olup, yaprakları çok incedir. Kökleri havuç gibi şişkin kısa, küt, uzun veya geniş olabilmektedir.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de 12 ay boyunca pazardan eksik olmayan maydanoz E vitamini bakımından oldukça zengin kokulu bir sebzedir. Yemek ve salataların vazgeçilmez sebzesidir.

Maydanoz, ülkemizde ticari olarak Akdeniz, Ege ve büyük çaplı olarak Marmara bölgelerinde üretilirken, uygun iklim koşullarında bütün bölgelerimizde bahçelerde küçük çaplı olarak yetiştirilir.

Maydanoz Akdeniz ülkelerinin bitkisidir. İspanya, Yunanistan. Fas, Cezayir ve Tunus da bol miktarda yabani maydanoz bulunduğu bildirilmektedir. Yetiştiriciliği M.Ö. 4000 yıllarına dayanır.

Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür. Ülkemizde yılda 32.000 ton maydanoz üretimi yapılmaktadır.


Bir tutam maydonoz ile gelen sağlık

Güzellikten yemeklere kadar her şeyde kullanılan maydanoz, sağlık açısından da çok yararlı.

Bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacını karşılarken, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor, kanı temizliyor, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geliyor...

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, maydanozun bir vitamin kaynağı olduğunu belirterek, “Maydanozun yaprakları A, C, K vitaminleri ve demir bakımından zengindir. Ayrıca potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden de zengindir” dedi. Bir tutam maydanozun günlük C vitamini ihtiyacını karşıladığını belirten Prof. Dr. Eşiyok, “Maydanoz, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlarken, kanı temizler, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir” diye konuştu.

Maydanoz bitkisinin sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirdiğini kaydeden Prof. Dr. Eşiyok, maydanozun ayrıca iltihaplı yaraların iyileşmesine yardım ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Eşiyok, maydanozun mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini engellediğini de ifade ederek, “Maydanoz, idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Romatizmada, damar sertliği, tansiyon düzensizliklerinde, şişmanlıkta kullanılabilecek bir bitkidir. Ayrıca, böbrek taşı, kum gibi rahatsızlıklarda da etkilidir.”


Maydanoz, ülkemizde ticari olarak Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriliyor. Maydanoz, toprak istekleri bakımından seçici değildir. Rutubetli ve sulak toprakları sever. Ağır olmayan, bitki besin maddelerince zengin bütün topraklarda yetişebilir. Ancak derin bünyeli topraklarda çok iyi sonuç verir.
Kanı alkali yaparak susuzluğu giderir. Damarları genişleterek tansiyonu düşürür.
Kansızlığı giderir.
Hazmı kolaylaştırır iştah açar.
İdrar söktürür , romatizma selülite de faydalıdır.
Regl kanamalarını normale getirir, güç regllerin kolay olmasını sağlar.
Yumurta kanallarını yumuşatarak hamileliği kolaylaştırır.
Kanı temizler,direnci artırır, cildi güzelleştirir.
Salgın hastalıklardan korumayı sağlar.
Kansere karşı korur.
Genç kalmayı sağlar.
Bedeni ruhi bunalımı geçirir.
Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında faydalıdır.
Diş kanamalarını geçirir, önler
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 172
Kayıt tarihi : 19/03/09

https://bitkialemi.forum.st

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz